diumenge, 2 d’octubre de 2011

El riu i la vall de Varradòs amb el Salt del Pish


La vall de Varradòs es troba situada a la Vall d'Aran orientada d'oest a est, tenint la capçalera de la vall sota el Pic i els estanys d' Era Pincela, (2.517 mts.).  Està drenada per el riu Varradòs alimentat per els estanys d' Era Pincela,  per les aigües del barranc del Tuc Negre, (2.503 mts), i per els diferents barrancs que baixen del Tuc dels Armeros, (2.516 mts), i barranc de Sescorjada. 
La vall es remunta des de Pont d'Arrós seguint el curs del riu Varradòs. En el seu començament és una vall molt estreta i boscosa i de forta pujada. L'atmosfera és opresiva degut a la densitat del bosc i a l'humitat de l'ambient. 
El faig i l'avet són les espècies predominants.
Una vegada remuntada aquesta part de la vall i després de guanyar molta alçada, arribem al Pla de l'Artiga, lloc on la vall comença a obrir-se i podem contemplar una panoràmica privilegiada del massís de la Maladetta i de l'Aneto.

Panoràmica del massís de la Maladetta des del pla de l'Artiga

Continuem entre el bosc, però ja albirem la part més oberta de la vall.

Aspecte dels boscos de Varradòs

Al fons el Pic de les Crabes o Tuc dels Armeros


Contraforts de la Serra de Guarbes

El riu Varradòs al seu pas per el pla de les Artiguetes

El pla de les Artiguetes és on la vall s'enxampla i és pot contemplar el paisatge sense cap obstacle. La sensació d'espai obert és magnífica i podem endinsar-nos cap a la vall seguint el curs del riu, que en aquest paratge és d'una gran bellesa.

 Pla de les Artiguetes vers l'oest

 

 Aspecte del riu Varradòs

Pla de les Artiguetes amb una borda aranesa


Aspecte de la borda

"Gymnadenia conopsea" (?) al costat del riu

El riu Varradòs

 Pla de Mont, part superior del pla de les Artiguetes

Petit llac al pla de Mont

El Salt del Pish

El salt del Pish

Detall de la caiguda de l'aigüa

Salt sobreexidor de la bassa del salt del Pish

El curs d'aigüa del salt del Pish, que alimenta el riu Varradòs

El salt del Pish i Serra Sescorjada

L'aigüa del salt del Pish, prové d' Er Embut, una subducció, situat a la vall del riu Unhòla, a Liat. Per mitjà d'un procés càrstic l'aigüa s'escola i segueix un curs subterràni i torna a sortir a la superficie a la vall de Varradòs.

 La vall de Varradòs s'enlaire

A partir del Salt del Pish, la vall s'enlaire i guanya alçada per anar a buscar el coll de Varradòs, el qual la comunica amb la veïna vall d'Unhòla.

 Planol de la zona

Cal esmentar que aquest itinerari fins al pla de les Artiguetes, també es pot fer en vehicle per la pista asfaltada, però és estreta i un xic perillosa i cal tenir compte en el creuement dels vehicles.


Itinerari realitzat l'Agost del 2011